Seksueel geweld/misbruik

 

Welke seksuele ervaring je ook hebt meegemaakt, seksueel geweld overschrijdt alle denkbare grenzen.
Of het nu aanranding of verkrachting is, er is misbruik van jou gemaakt door middel van geweld of macht.
In één klap is alle vertrouwen weg, onveiligheid, angst en pijn beheersen je leven.

Of je nu recent seksueel geweld hebt meegemaakt of vroeger, trauma’s kunnen ook na langere tijd pas naar boven komen.
Zelfs op latere leeftijd kunnen de gevolgen nog lang doorwerken.
Omdat seksueel misbruik op vele vlakken doorwerkt, brengt het vaak een complexiteit met zich mee om je leven weer op te pakken.

Als je lange tijd in aanraking bent geweest met seksueel misbruik kan het zijn dat je een complex trauma of ptss hebt ontwikkeld. Je systeem staat vanuit het trauma in de constante stress- stand. Je staat niet in het hier -en nu, maar beleeft alles vanuit het verleden. Je lichaam staat nog steeds in de overlevingsstand. Vanuit triggers kunnen herbelevingen, flashbacks en/of nachtmerries je leven beheersen.
Ook dissociatie komt vaak voor, een manier om pijnlijke en overweldigende gevoelens en ervaringen buiten het bewustzijn te houden. Je hebt jezelf tijdens het trauma opgesplitst, je bent als het ware weggevlucht uit je eigen lichaam.

In de therapie ga je aan de hand het trauma in de ogen kijken, weer doorvoelen om stap voor stap weer in contact te komen met je lichaam, emoties en pijn. Zodat je weer kan leven vanuit het hier en nu, vanuit vertrouwen en veiligheid. We doorbreken de onveilige basis die is ontstaan tijdens het misbruik. Overlevingsdelen, oude patronen en overtuigingen onderzoeken we en buigen we om naar een positief alternatief.
Trauma’s van seksueel misbruik zitten diep, het is een zwaar proces waar je doorheen moet om weer in contact te komen met jezelf. Zodat je weer vanuit één geheel, in verbinding met jezelf kan gaan leven.
Vanuit liefde en respect voor jezelf.
Ook je eigen lichaam weer gaan vertrouwen is een belangrijke stap in het proces. Aanraking niet meer als een bedreiging zien, maar langzaam aan weer te gaan voelen vanuit positiviteit. Waarbij je de regie weer terug gaat nemen over je eigen lichaam.

Ook in het hebben van relaties kunnen de gevolgen doorwerken. De eerste stap is te werken aan je eigen veilige basis. Het doorbreken van de schaamte en de pijn.
Daarnaast kunnen ook in seksuele relaties je pijnlijke ervaringen doorwerken. Door vanuit veiligheid en vertrouwen eerst je eigen lichaam weer te gaan voelen en positief te benaderen, worden belemmeringen doorbroken.