Familiesysteem

 

Onze familie en haar geschiedenis is bepalend voor hoe dat wij zijn en ons door het leven heen bewegen.

Je bent voor altijd aan je familie verbonden in al haar omstandigheden. Het is een gegeven dat je altijd met je meedraagt.

Onderzoek naar jou familie en haar geschiedenis kan je veel inzicht geven.
Welke plaats dat je inneemt, welke rol je hebt, gebeurtenissen die bepalend zijn geweest, een geheim dat wordt meegedragen enz.

Ook kan verdriet en pijn van generatie op generatie worden door gedragen. Wordt er gezwegen, of trauma’s en emoties worden weggestopt of onderdrukt, waardoor de pijn zich verplaatst naar de volgende generatie. Er kunnen door trauma’s ook verstrikkingen en verwevingen zijn ontstaan.

Het gaat om het erkennen en herkennen van patronen en verhoudingen.
Dit wil niet altijd zeggen dat er wat opgelost wordt, het gaat voornamelijk om het aanvaarden van.  Je wordt je bewust van. Dit kan meer rust geven doordat je inzicht krijgt in je eigen zijn en handelen.

Als je je familie in al haar omstandigheden kan aanvaarden, ontstaat er binnen jezelf een ruimte. Een ruimte om de verbinding met jezelf aan te gaan. waardoor je ook beter kan verbinden met de ander. Je leert hierin jezelf kennen, maar je kan ook meer begrip gaan krijgen voor de ander.

Stoot je je familie af of delen daarvan, dan stoot je jezelf af.

Kijk en onderzoek wat jou familieverhaal je wil vertellen.

Naast dat je zelf al veel kan onderzoeken van de geschiedenis, maak ik gebruik van de paarden, beeldende therapie of door middel van een opstelling.